Eile asetati nurgakivi linna ja erakapitali koostöös aadressile Linnamäe tee 3 kerkivale Lasnamäe Tervisemajale.

Linnamäe tee 3 asuvale linna omanduses olevale kinnistule on seatud arendaja kasuks hoonestusõigus. Lasnamäe Tervisemaja rajab kinnisvarainvesteeringuid juhtiv ettevõte Capital Mill. Linnapoolse panusena ehitatakse välja osa avalikest teedest ning kaasajastatakse teedevõrku.

„Täna näeme siin ühte suurt tühermaad, kuid juba järgmise aasta alguses avaneb siit hoopis teine vaade,“ ütles nurgakivi panekul osalenud Edgar Savisaar. „Siia, Lasnamäe, Kose ja Maarjamäe piirile kerkib ainulaadne Lasnamäe Tervisemaja, mis ühendab endas meditsiini täisteenuse, sportimisvõimalused, kaubanduse ning saab olema väga oluliseks kohaks Lasnamäe linnaosa elanikele.“

Savisaar tõdes, et Lasnamäe areng on olnud väga kiire ning see Tervisemaja käib selle kiire arenguga kaasas ning on hea näide sellest kuidas on võimalik Eestis midagi täiesti uut ja ainulaadset korda saata.

„Tähelepanuväärne on see, et esimest korda ehitatakse linna maale ühiskondlike funktsioonidega hoone, mille ehitamist finantseerib sajaprotsendiliselt erakapital,“ rõhutas Savisaar. „Sellest projektist võidavad meie inimesed, kes saavad juba lähiajal head arstiabi ühest kohast ning ei pea selleks sõitma linna teise otsa.“

Ehitustegevus algas märtsikuu lõpus ja lõpeb 2017. aasta veebruaris. Capital Milli tegevjuhi Igor Mölderi sõnul suurendab tervisemaja oluliselt piirkonna elanike võimalusi kvaliteetset arstiabi saada ning parandab tohtrite töötingimusi.

“Tervisemaja toob nii Lasnamäele kui selle ümber asuvatesse linnaosadesse ja omavalitsustesse uue kvaliteedi,” ütles Mölder. „Tänu väga heale koostööle Tallinna linnaga ei kahtle me selle sammu õigsuses ja olen kindel, et ka tulevikus teeme koos suuri asju.”

Tervisemaja koosneb kahest ühendatud hoonest. Meditsiiniteenused, sh pere- ja eriarstid, taastusraviteenused basseiniga, päevakirurgia ning uuringuvõimalused, hakkavad paiknema tervisemaja kuuekordses osas. Selle kõrvale rajatakse kahekordne hoone, kus hakkavad tegutsema spordiklubi, apteek, kauplus ja teised teenused.

Bussipeatuse lähedus võimaldab kiire ja sujuva ligipääsu ka mujalt Tallinna. Paiknemine Mustakivi tee ja Narva maantee ristumiskohas teeb selle hõlpsasti ligipääsetavaks Pirita ja Viimsi elanikele, aga ka Tallinna lähiasulate asukatele.

“Rajatava hoonekompleksi suurimaks väljakutseks on ehitustööd suhteliselt pingelises ajagraafikus,“ tõdes peatöövõtja YIT Ehitus ehitusdirektor ja juhatuse liige Toomas Rapp ning lubas, et ehitaja võtab ülesannet suurima tõsidusega. „Vastastikuses koostöös ja usalduses suudame ehituse tähtaegse valmimise kindlasti tagada,” lisas Rapp.

Tallinna abilinnapea Eha Võrgu sõnul on Lasnamäe Tervisemaja projekti käivitamine julgustanud linna leidma sarnasel viisil arendajat ka teistele projektidele. “Oleme otsustanud seada läbirääkimistega pakkumise korras hoonestusõiguse veel kahele kinnistule – Akadeemia tee 30 kinnisasjale ja Õismäe tee 130 kinnisasjale,” viitas Võrk.

Võrk lisas, et ka neile kinnistutele on kavandatud tervist edendavad rajatised. “Mustamäele, Akadeemia tee 30 kinnistule kerkib spordi- ja vabaajakeskus koos avaliku ujula ja linnasaunaga ning Haaberstisse, aadressile Õismäe tee 130 plaanime rajada pallimängude keskuse,” ütles Võrk.

Lasnamäe Tervisemajas on viiel korrusel 4400 ruutmeetrit meditsiiniteenuste päralt ning teises hoones sama palju kaubanduse, spordivõimaluste jm teenuste tarbeks.

Meditsiiniteenuste hoonesse rajatakse kaks ravieesmärke täitvat basseini, kaks taastusravi kabinetti, ultraheli, röntgen ja magnetresonantstomograafia (MRT). Hinnanguliselt hakkavad perearstid tervisemajas vastu võtma 60 000 ja eriarstid 56 000 visiiti aastas. Tervisemajja on kavandatud ka munitsipaalperearstikeskus.